Ako motivovať dieťa k čítaniu?: 10 tipov a rád - Krúžky v škole

Ako motivovať dieťa k čítaniu?: 10 tipov a rád

10.28.2022

Deti by mali čítať v každom veku a často. Vďaka knihám si totiž rozvíjajú jazykové, komunikačné a sociálne schopnosti, a zároveň sa učia predstavivosti, kreativite a stimulujú si otvorenú myseľ.

Začať s knihami môžete už od narodenia dieťaťa. Načúvať príbehom a vnímať váš hlas, intonáciu a rytmus deti dokážu už od bábätka. Keď sa budú učiť čítať sami, kúpte im knižky, ktoré stimulujú zrak aj sluch, ako napríklad leporelá alebo knižky s obrázkami, ktoré pri dotyku vydávajú zvuky.

Niekedy však deťom chýba motivácia čítať. Možno ich viac zaujíma mobil alebo čítania majú dosť zo školy. Do čítania ich nenúťte, no môžete ich skúsiť správne motivovať s týmito tipmi:

1. Vžite sa do príbehu

Každá kniha a každý príbeh je zaujímavejší, ak sa doň vžijete. Dieťa môžete nalákať už krátkym predstavením knihy, podobne, ako to robia ukážky filmov v televízii. Keď budete dieťaťu čítať, meňte intonáciu, prežívajte s hlavnými protagonistami emócie a možno sa aj vaše dieťa do príbehu vžije.

2. Majte k dispozícii rôzne knihy

Nechajte vaše dieťa vybrať si, ktorú knižku si chce prečítať. Ideálne je, ak máte doma viacero žánrov a dĺžok kníh. Niekedy sa totiž stáva, že dieťa si prečíta jednu či dve knižky, ktoré ho nebavia a odmieta ďalej čítať. Ak však nájde svoj obľúbený žáner, čítanie sa môže stať zábavnou aktivitou.

3. Prispôsobte knihy čítacej úrovni vášho dieťaťa

6-ročné dieťa číta inak ako 10-ročné, a to zas inak ako 15-ročné. Pomôžte vášmu dieťaťu vybrať knihu, ktorej bude rozumieť a ktorá preňho bude ľahko čitateľná. V knižnici alebo v kníhkupectve vám určite radi poradia.

4. Zoberte ich do knižnice alebo kníhkupectva

Pre ľudí, ktorí radi čítajú, sú kníhkupectvá a knižnice rajom na zemi. Možno aj vaše dieťa sa bude cítiť podobne po prvých návštevách. Nechajte ho, nech sa poobzerá a vyberie si knižky, ktoré by si rád prečítal.

5. Čítajte nahlas a motivujte ich tiež k čítaniu nahlas

Vzájomné čítanie môže byť krásnou aktivitou, ktorá vás s vaším dieťaťom zblíži. Keď si navzájom čítate, príbeh sa stáva reálnejším a dieťa sa učí novým slovám, načúvaniu a komunikácií. Majte s ním trpezlivosť, ak sa pomýli alebo mu čítanie trvá dlhšie.

6. Čítajte vo voľnom čase

Čítanie je zábava a čítať sa nemusia iba knižky do školy. Knihy sú pre mnohých niečím, kvôli čomu sa tešia domov alebo hocikam, kde si ich môžu v pokoji prečítať. Ukážte svojmu dieťaťu, že pokoj, ticho a skvelý príbeh v knižnej podobe vie byť niekedy krajším zážitkom než hra na mobile alebo film.

7. Vracajte sa k obľúbenej knižke

Mnoho detí obľubuje vracať sa k príbehom, ktoré sa im páčili. Majú obľúbenú rozprávku, ktorú im púšťate každé ráno a film, ktorý v televízii nechcú premeškať. Ak chcú, aby ste im čítali jednu a tú istú knižku stále dokola, skúste byť trpezliví. Raz ich to prejde a budú chcieť objavovať aj iné príbehy.

8. Motivujte ich k čítaniu knižných sérií

Najlepšie je, ak sa dieťa na knižný príbeh „namotá“. Skvelým príkladom je Harry Potter. Sedem hrubých a veľkých kníh si prečítalo nejedno dieťa a mnoho z nich s čítaním nikdy neprestalo.

9. Vytvorte si pohodlný čítací kútik

Ten pocit, keď sa po dlhom dni zababušíte do deky, uvaríte si teplý čaj a sadnete si do kresla s dobrou knihou, je na nezaplatenie. Urobte si takýto čítací kútik aj s vaším dieťaťom a môžete ho aj nechať vybrať, kde ho chce a čo si doň chce dať. Mal by byť pohodlný a vyhradený na pokojné chvíle pri knižke.

10. Buďte deťom vzorom – sami čítajte už od ich narodenia

Byť deťom dobrým vzorom sa oplatí aj v tomto prípade. Ťažko dieťa motivujete k čítaniu, ak ste sami knihu nechytili do rúk už od strednej školy. Ak dieťa vyrastá s rodičmi, ktorí sa radi ponoria do knižného príbehu, šance, že si samo bude čítanie užívať sú oveľa vyššie.

Ľudia čítali príbehy druhých aj tie vymyslené už od nepamäti, a pre mnohých je čítanie tým najobľúbenejším koníčkom. Filmové adaptácie, rozprávky, mobily… vaše dieťa si nemusí vyberať medzi nimi a knihami. Ak však knižku vezme do ruky aspoň párkrát za týždeň, jeho život sa určite obohatí.

Článok pre Krúžky v škole pripravila:  Veronika Gomez Skopalová