Ako a prečo si správne stanoviť ciele ? - Krúžky v škole

Ako a prečo si správne stanoviť ciele ?

01.03.2023

Nový rok je tu a s ním aj každoročné nastavenie si cieľov. Nech už túžiš po čomkoľvek, či nájsť šťastie, dosiahnuť úspech v práci, schudnúť pár kilogramov, mentálne sa posunúť , tak aj v tomto prípade mať určitý plán je veľmi fajn. Bez neho to pôjde omnoho ťažšie. Najskôr by sme si mali ale stanoviť určite ciele, ktoré nám pomôžu naše sny a túžby skutočne dosiahnuť.

Prečo je dobré si ciele stanoviť ?

  • Stanovené ciele budú určovať to, kam smerujeme – už len tým, že chceme v živote niečo dosiahnuť a ciele si stanovíme, nás posilní. Získame predstavu o tom, ako sa chceme dopracovať k úspešnému koncu. Či už ide o krátkodobé alebo dlhodobé ciele, sformujú sa do istých malých krokov, ktoré opäť dajú ceste určité smerovanie. Utrieďme si priority a začnime sa na ne sústrediť.
  • Naše ciele budú ovplyvňovať naše rozhodnutia – práve stanovenie cieľov nám pomôže sa lepšie rozhodnúť v situáciách kedy nevieme, ako ďalej. Zvolíme si práve tú možnosť, ktorá nás posunie bližšie k nášmu cieľu.
  • Vyhneme sa zbytočnému tlaku – vhodné nastavenie cieľov nás zbaví zbytočného stresu a tlaku. Nemajme ich v hlave, ale ich dajme na papier !
  • Umožňujú nám zamerať sa na pokrok – ak sa po určitom čase obzrieme späť, môžeme si úprimne zhodnotiť náš pokrok. Veľkou výhodou je, že sú merateľné. Časkorát nás nakopnú k stanoveniu sa ďalších a umožňujú nám rásť.
  • Dávajú nám zodpovednosť  - so stanovením si cieľov rastie aj naša zodpovednosť. Stanovenie si vhodných a primeraných cieľov by malo zabrániť prokastinácii a posunúť nás vpred. Stávame sa zodpovednejšími voči nim aj voči sebe.
  • Budú nás motivovať a budeme rásť – do výšky síce neporastieš, ale mentálne určite áno ! a to je dôvod prečo dokážeš rásť.

Kedy je najvhodnejší čas si ciele stanoviť a na čo netreba zabudnúť ?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Začni HNEĎ TERAZ ! nečakaj na zajtra, nový rok, pondelok, začiatok mesiaca a podobne. Čím skôr začneš, tým skôr dáš sebe šancu niečo zmeniť. Netreba zabudnúť dať ich na papier, aby boli kontrolovateľné. Začať od tých krátkodobých smerom k tým dlhodobým. Postupne, pomaly a systematicky. Ako sa hovorí „pomaly ďalej zájdeš“ !

Tak teda poďme na to......

  • Zisti po čo naozaj túžiš – nie je jednoduché vyjadriť to, po čom človek naozaj túži, či to vychádza z hĺbky srdca, alebo je to skôr želanie nášho okolia. Stanoviť si krátkodobé ciele je jednoduché, no problém nastáva pri tých dlhodobých. V živote sa dá zmeniť skoro čokoľvek, stačí sa len na zmenu zamerať a pracovať na nej.
  • Spíš si ciele, ktoré si si stanovil – ciele ktoré sme si stavili by sme si rozhodne nemali zabudnúť spísať. Je potrebné ich rozpísať na drobné kroky, ktoré nás k cieľu povedú. Napríklad chcem sa naučiť po anglicky, tak sa budem angličtine venovať aspoň 45 minút denne po dobu dvoch mesiacov. Akonáhle si jednotlivé kroky k cieľu spíšeme, mali by sme si ich logicky usporiadať od tých najdôležitejších po tie menej dôležité.
  • Cieľ si časovo ohranič – k stanovaniu cieľa patrí aj správne časové zatriedenie si jednotlivých krokov na ceste k cieľu. Občas to môže byť mierne frustrujúce, ale v konečnom dôsledku nám časové ohraničenie cieľa prinesie úspech.
  • Cieľ je cesta – užívajme si jednotlivé kroky a cestu k cieľu. Ak máme občas pocit, že sa od cieľa vzďaľujeme a smerujeme presne opačne ako by sme mali alebo chceli je to vporiadku. Cesta za cieľom je len málokedy priamočiara, väčšinou kľukatá plná výziev a zlyhaní, no práve tie nás formujú. Dôležité je nezastavovať ale pokračovať ďalej.
  • Obklop sa ľuďmi, ktorí ťa motivujú a podporia v ich dosahovaní – s kým si taký si, okolie a ľudia s ktorými trávime svoj čas nás v mnohom ovplyvňujú. Ako a koľko času s nimi budeme tráviť si v mnohých prípadoch vieme vybrať, preto podstivo vyberajme. Tráviť čas s inšpiratívnymi ľuďmi, u ktorých vieme, že sú nám oporou, sa oplatí.
  • Vizualizuj si stav, ktorý chceš dosiahnuť – spísanie krokov k cieľu a vizualizácia cieľa nás nasmeruje správnym smerom kam sa chceme uberať. Stačí pár minút každý deň.

Vytrvalosť, zadanie si reálnych cieľov, ich vizualizácia, spísanie, či okolie ktorým sa obklopíme sú kľúčovými aspektmi na ceste pri ich dosahovaní. No zároveň nezabúdajme na to najdôležitejšie, cesta býva často kľukatá a nie priamočiara. Držme si navzájom palce pri ich dosahovaní !


Článok pre Krúžky v škole pripravila Romana Švrčičová.