Kam na rodinnú dovolenku po Slovensku? - Krúžky v škole

Kam na rodinnú dovolenku po Slovensku?

06.16.2020

Chcete vyraziť na rodinnú dovolenku, ale neviete sa rozhodnúť kam? Slovensko je malá krajina, ale plná krásnych miest, ktoré stoja za návštevu. My sme pre Vás pripravili zoznam našich obľúbených miest, ktoré sú ideálne na krátky výlet, ale aj celotýždňovú dovolenku s deťmi. Každá časť Slovenska má svoje čaro, a tak sme sa snažili vybrať z každého kúta aspoň jednu.

10 naj miest pre výlet s deťmi:

 1. Bojnice

Mesto Bojnice v okrese Prievidza ponúka viacero atrakcií, ktoré si vaše deti zamilujú. Začali by sme s prechádzkou po ZOO. Tu nájdete cez viac ako 400 druhov zvierat z celého sveta. Ide o najstaršiu ZOO na Slovensku, ktorá organizuje rôzne zábavné aj náučne programy pre deti. Pri návšteve Bojníc nemôžete vynechať Bojnický zámok, Múzeum praveku či Sokoliarov Aquila. Jednou z najnovších atrakcií v Bojniciach je Vyhliadková veža Čajka, ktorá má výšku 30 m. Umožňuje výstup po drevenej lávke, a tak sa na vyhliadku ľahko dostanú aj mamičky s kočíkom. Veža ponúka výhľad na celé Bojnice a okolie a je ukončená toboganom. Odvážlivci sa môžu po ňom spustiť z vrchu veže až dole. Ak sa tu rozhodnete stráviť celý víkend, Bojnice ponúkajú možnosti turistiky (náučný chodník Bojnice-Hradište), cyklotrasy či kúpalisko. V prípade zlého počasia je ideálna návšteva Domu Ilúzií, Zrkadlové bludisko či mineralogické a banícke múzeum.

2. Orava

Miesto, ktoré ponúka pre rodiny s deťmi viacero možností. Ak máte radi plavby s loďou, tak bude pre Vás ideálna plavba po Oravskej priehrade spojená s prehliadkou Slanického ostrova. Orava ponúka aj splavovanie rieky na pltiach či vyhliadku po krásnom Oravskom zámku. Pre milovníkov turistiky je ideálna Kubínska hoľa, kde nájdete aj lanový park pre deti, lanovku, detské ihriská či náučné chodníky. Novou letnou turistickou atrakciou je aj lanovka v Roháčoch a odporúčame na prechádzku aj vodopády v Lúčkach, ktoré patria medzi národnú prírodnú pamiatku. V letnom období sú ideálne thermal parky v Oraviciah, aquapark v Dolnom Kubíne alebo v Lúčkach. A ak nám prší, tak nám za návštevu stojí múzeum, Brestovská jaskyňa či rozprávková dedinka v Dolnom Kubíne.

3. Liptov 

Je krásna prírodná oblasť Slovenska, ktorá ponúka zábavu pre deti v letnom aj zimnom období. Pre tých, ktorí majú radi rozprávky, odporúčame začať s výletom na Chopok, kde nájdete Drakopark. Ten ponúka zábavu pre celú rodinu. S dračou príručkou objavíte s deťmi tajomstvá Nízkych Tatier, nájdete tu krásne výhľady, sochu trojhlavého draka, lezeckú stenu či zábavné ihriská. Ak máte radi vyhliadky, tak stačí si vybrať, ktorá sa Vám viac páči – vyhliadková veža v Pavčinej Lehote alebo rozhľadňa na Ostredku. Ak máte radšej zábavu vo vode ako turistiku, tak Tatralandia, Gino Paradise Bešeňová či Liptovská Mara Vám ponúkajú vodné atrakcie od výmyslu sveta. Nájdete tu aj podzemné krásy jaskýň, galériu Ilúsie, motýliu záhradu. V Liptovskom Jane nájdete jeden z najkrajších parkov na Slovensku – Park Mini Slovensko. Nájdete tu 18 zmenšenín slovenských hradov a kultúrnych pamiatok. Deti určite zaujmú aj premávajúce vláčiky. Ak by Vám na Liptove chýbali zvieratká tak, v ZOO Kontakt si ich môžete nie len pozrieť, ale sa ich aj dotknúť. Liptov je ideálne miesto pre dovolenku v prírode aj na dlhšie obdobie ako len víkend.

4. Donovaly

Miesto oddychu, prírody a zábavy pre malých aj veľkých. V tejto oblasti by sme začali s návštevou Habakuky - Dobšinského rozprávkového sveta.  Okrem divadelných predstavení rozprávok Pavla Dobšinského si tu deti užijú hrad, rozprávkové domčeky, ukážky ľudových remesiel alebo si vyskúšajú zdobenie medovníkov. Na Donovaloch nájdete aj Donovalko – hlavné mesto detí, ktoré ponúka dopravné ihrisko, minifarmu, mini budovy. Je to veľký interaktívny areál, ktorý ponúka zábavu aj vzdelanie. Pre adrenalínové typy sú ideálne Bobová dráha, Tarzánia, fun aréna. A samozrejme táto oblasť ponúka krásne turistické cestičky, náučné chodníky a aj oddych vo wellness centrách, múzeá či jaskyne.

5. Spiš

Je región na východe Slovenska, ktorý ponúka bohaté možnosti pre rodiny s deťmi. Najkrajšou dominantou tejto oblasti je Spišský hrad. Je to najväčší hrad na Slovensku a patrí aj do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ak je teplé počasie tak odporúčame navštíviť Bio kúpalisko Levočská dolina. Nachádzajú sa tu tri prírodné bazény, kde sa môžete okúpať, ale môžete si aj uloviť pstruha či si ho tam aj rovno ugrilovať. V Spišskej Novej Vsi nájdete ZOO, ktorá na 8 ha ponúka malebné miesto pre zvieratká a prechádzku pre Vás. Najnovšou atrakciou pre deti je Laboratórium experiment galéria, kde si môžete napríklad vyskúšať aké je to byť škrečkom a behať v jeho kolotoči a ako sa dá zázrakom zmenšiť. Spišský región ponúka veľa turistických chodníkov, presne 324 trás, kde si s deťmi môžete urobiť krásne prechádzky nie len počas jedného víkendu.

6. Vysoké Tatry

Ak ste turistická rodinka a máte radi kopce, túry a krásnu prírodu, tak výlet vo Vysokých Tatrách je to pravé pre Vás. Trasu si treba vybrať podľa veku vášho dieťaťa. Ak viete deti zobrať do nosiča, tak si viete vybrať aj náročnejšie trasy, ale ak už je z vašej ratolesti malý kamzík, tak si môžete vybrať aj zložitejšiu. Príkladov na túry je veľa napríklad: Štrbské pleso – Popradské pleso, Hrebienok – Zamkovského chata – Skalnaté pleso – Lanovku Tatranská Lomnica alebo Kežmarské Žľaby – Tatranská Kotlina. Tatry či už v lete alebo v zime majú svoje čaro a v každom ročnom období prinášajú rôzne detské atrakcie – ľadový dom na Hrebienku, Tatrabob, Trickartová galéria, tobogany v Aquacity Poprad, Belianska jaskyňa a mnoho iných. Jednou z najnovších turistických atrakcií je rozhľadňa Bachledova dolina v Belianských Tatrách. Ponúka prechádzku v korunách stromov s krásnymi výhľadmi aj jemné dobrodružstvo, nakoľko sa budete nachádzať v nadmorskej výške  1109 m.n.m.

7. Bratislava

Hlavné mesto Slovenskej republiky, kde nájdete Zoo, zábavné parky, nákupné centrá, ale aj prírodu. Ak by ste mali záujem navštíviť toto mesto tak odporúčame si prečítať náš článok – Kam na výlet s deťmi po Bratislave.

 8. Banská Štiavnica

 Je banícke miesto, kde sa s deťmi môžete vrátiť do doby minulej a užiť si historickú atmosféru tohto mesta. Najvyhľadávanejšou pamiatkou v Štiavnici je Kalvária. Predstavujú ju 3 kostoly, 19 Kaplniek a veľa sôch a umeleckých prvkov. Prechádzka po Kalvárií Vám ponúka krásny výhľad na celé banícke mesto aj okolitú prírodu. Ak by Vám táto prechádzka nestačila, tak sa môžete vybrať na Starý a Nový zámok. Jedinečným zážitkom mesta Banská Štiavnica je návšteva banského múzea. Prehliadka s plášťom a čelovkov zaujme malých aj dospelých. Ďalším miestom zábavy je Terra Permonia, kde nájdete modely vláčikov, detskú dielňu, kde si môžu vyskúšať ako píliť, vŕtať či zvárať. Zaujímavými miestami, ktoré stoja za návštevu sú Banskoštiavnický drevený betlehem, banská štôlňa Michala či Banka lásky.

9. Košice

Sú druhým najväčším mestom na Slovensku, ktoré ponúka viacero možností na výlety s deťmi. Urobiť si krátku prechádzku po meste a spoznať známe pamiatky ako Dóm sv. Alžbety, Urbanova veža,  Kaplnku sv. Michala či Košický hrad je nutnosťou, ale deti sa najviac zabavia v ZOO Košice. Je umiestnená do prírodného prostredia s veľkými výbehmi pre zvieratá a ponúka množstvo atrakcií pre deti. Ak ste viac prírodné typy, tak v Košiciach odporúčame navštíviť mestský park s hrajúcou fontánou, Aničku – oázu oddychu, alebo si urobiť prechádzku lesmi na Jahodnej, Bankove, Furči či Ťahanovciach. Ak máte radi indiánske tematiky tak ideálne miesto je Údolie Mantiou. Toto miesto vás vtiahne do indiánskej dediny, ktorá Vám ponúkne tvorivé dielne, turistiku po náučnom chodníku, divadelné predstavenie a hlavne veľa zábavy. V Košiciach nájdete aj múzeum letectva, detskú železničku a veľa ďalších atrakcií, ktoré urobia z rodinného výletu nezabudnuteľný zážitok.

10. Bardejov 

Mesto na severovýchode Slovenska ponúka prírodu, históriu a aj kúpele na oddych. Ak hľadáte dovolenku, ktorú plánujete stráviť oddychom v kúpeľoch, ale zároveň aj aktivitami s deťmi, Bardejov je pre Vás ideálny. Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, preto povinnosťou v tomto meste je návšteva pamiatok – Radničné námestie s gotickými domami, Bazilika minor sv. Egídia či Mestská radnica. Ak máte chuť na prechádzku ideálny je lesnícky náučný chodník Čierna Mláka alebo Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry. Ideálnym výletom v okolí Bardejova je Zborovský hrad, Svidník či rekreačná oblasť Domaša.