10 vianočných rozprávok, ktoré si zamilujú deti aj rodičia - Krúžky v škole

10 vianočných rozprávok, ktoré si zamilujú deti aj rodičia

12.20.2021

Klasické vianočné rozprávky majú miesto skoro v každej domácnosti. Už ste ich videli hádam aj 55-krát, ale Vianoce bez nich jednoducho neexistujú. Keď už ale budete mať s deťmi odpozerané všetky Popolušky, Perinbaby a Mrázikov, skúste rozprávky, ktoré ste ešte nevideli.

V tomto zozname 10-tich krásnych vianočných rozprávok pre deti aj pre dospelých nájdete také, ktoré vás rozosmejú, také, ktoré vás (možno) rozplačú a aj také, pri ktorých si proste len dáte druhé kolo kapustnice a konečne si oddýchnete.

Popisy rozprávok sú z webstránok csfd.cz/csfd.sk, imdb.com a z osobných skúseností:

1. Chlapec, ktorému hovoria Vianoce (A Boy Called Christmas), 2021

Hraná rozprávka o chlapcovi Nikolasovi, ktorého jeho mama volala Vianoce. Keď sa vydá na dlhú a nebezpečnú cestu za nájdením svojho otca, spolu s malou myškou a verným sobom zažívajú kopec dobrodružstiev. Keď konečne nájdu čarovnú zem obývanú elfami, Nikolas spozná svoj osud a zistí, prečo ho mama prezývala Vianoce.


2. Ľadové kráľovstvo (Frozen), 2013

Rozprávka, ktorá sa už tiež stáva vianočnou klasikou. Príbeh dvoch sestier, princezien Elsy a Anny, ktoré sú si veľmi blízke, no keď Elsa svojimi schopnosťami premení celé kráľovstvo na ľad, vzdialia sa. Anna sa však svojej sestry vzdať nechce, a tak sa so snehuliakom Olafom, horalom Kristoffom a sobom Svenom vydajú na dlhú cestu do ľadového paláca. Chcú tak zlomiť Elsinu kliatbu. Ak máte doma dievčatko (alebo aj chlapca) a ešte vám nespievala “Let it go”, nepoprosila o bábiku Anny alebo Elsine šaty, po pozretí tejto rozprávky sa tak pravdepodobne stane.

A ak sa vám príbeh novodobej ľadovej kráľovnej a sesterskej lásky zapáči, pozrite si aj druhú časť z roku 2019.


3. Jack Frost (Jack Frost), 1998

Ak ste s deťmi nevypustili slzu pri pozeraní príbehu o ľadovom kráľovstve, Jack Frost vás takmer určite zlomí. Aj napriek tomu, že má tento film dojímavé časti, je to krásna rozprávka pre vás aj vaše deti. Je tak trochu náučná, rodinná a plná lásky.

Otec malého Charlieho mal veľa nedostatkov, no po smrti dostane druhú šancu. Synovi sa vráti ako snehuliak. Môže tým všetko napraviť a byť lepším otcom, až kým sa znova neoteplí.


4. Vianočná koleda (A Christmas Carol), 2009

Rozprávka so skvelým Jimom Carreym v hlavnej roli. Predlohou bol známy román Charlesa Dickensa. Uhundraný, starý a lakomý Ebenezer odmieta oslavovať Vianoce, pomôcť tým, ktorí to potrebujú a dokonca nenávidí aj svojho synovca Freda. Počas Vianoc sa mu ale zjavia rôzni duchovia - duchovia Vianoc, ktorí ho berú na cestu poznania a učia ho, ako byť lepším človekom.


5. Veľká vianočná jazda (Arthur Christmas), 2011

Animovaná rozprávka o Santovi a jeho rodine. Santov syn Arthur má doručiť stratený darček malému dievčatku. Stihne to a zachráni Vianoce?


6. Ovečka Shaun: Vianočný príbeh (Shaun the Sheep: The Flight Before Christmas), 2021

Shaun je roztomilá ovečka, ktorá ale vždy vyvedie niečo, čo je treba napravovať. Tentokrát sa na farme tesne pred Vianocami stratí jeho bratranec - ovečka Timmy, a celé ovčie stádo aj so strážnym psom Bitzerom sa musí zapojiť do hľadacej misie.


7. Polárny expres (The Polar Express), 2004

Chlapec Chris prestáva veriť v Santa Clausa a stráca čaro Vianoc vo svojom srdci. V predvečer Vianoc ale nastúpi do Polárneho expresu, ktorý mieri na severný pól. Počas svojej cesty a aj na severnom póle zažíva rôzne dobrodružstvá, spoznáva nových kamarátov a znova nachádza čaro Vianoc.


8. Klaus (Klaus), 2019

Španielska animovaná rozprávka, ktorá chytí za srdce. Najhorší študent poštovej akadémie Jesper je poslaný do ďalekého studeného mesta. Tam sa zoznámi s výrobcom hračiek Klausom. Stanú sa dobrými priateľmi, spolu zlomia staré tradície a spory, a s darčekmi na saniach oživia vianočné tradície.


9. Grinch (How the Grinch Stole Christmas), 2000 alebo Grinch (The Grinch), 2018

Animovaný alebo hraný Grinch sú takisto už pre veľa z nás takou vianočnou klasikou, pri ktorej si oddýchneme aj sa zasmejeme. Chlpatý, škaredý a zelený frfloš Grinch žije sám so svojím psom Maxom na vysokej hore. Grinch neznáša Vianoce, a tiež nevie vystáť prehnane pozitívnych obyvateľov mestečka, v ktorom žije. Keď sa ale vo vianočnom období stretne s malým dievčatkom Cindy, jeho život sa začne meniť.


10. Elliot: Najmenší sobík (Elliot: The Littlest Reindeer), 2018

Animovaná oddychovka o miniatúrnom koníkovi Elliotovi, ktorý sníva o sláve a veľmi by sa chcel stať Santovým sobom. Kým sa pripravuje na skúšky, život v jeho zoo je v ohrození. A tak sa Elliot musí rozhodovať medzi záchranou svojich priateľov a nasledovaním svojich snov.

Vianoce sú skvelým časom pre zblíženie dospelých s deťmi. A práve rozprávky nám v tom môžu pomôcť. Skúste si pozrieť tú, ktorá vám najviac padla do oka, alebo si dajte aj rozprávkový maratón. K tomu koláč či zemiakový šalát, veď Vianoce sú aj o oddychu.

Článok pre Krúžky v škole pripravila:  Veronika Gomez Skopalová